Yoga als vorm van lichaamsbeweging voor iedereen

24 juli 2019

Geschreven door Yogayounity

Yoga is veel meer dan een vorm van lichaamsbeweging. Het beïnvloedt meer dan alleen de fysieke gezondheid. Dat vooropgesteld. Maar voor iedereen die op zoek is naar een manier om in beweging te zijn, en sterker, fitter, of soepeler te worden, heeft yoga zeker iets te bieden. En daarmee is het een welkome aanvulling op het aanbod van vormen van lichaamsbeweging, want we bewegen te weinig.

In augustus 2017 heeft de Gezondheidsraad nieuwe beweegrichtlijnen gepubliceerd. Volgens deze richtlijnen zouden volwassenen wekelijks minstens 150 minuten matig intensief moeten bewegen, verspreid over verschillende dagen. Met matig intensief wordt het niveau van wandelen en fietsen bedoeld. Ook zouden we spier- en botversterkende oefeningen moeten doen, en voor ouderen komen daar nog balansoefeningen bij.

Volgens onderzoek van I&O Research denkt 68% van de Nederlanders voldoende te bewegen, maar voldoet in werkelijkheid slechts 42% aan deze nieuwe richtlijnen. Waardoor beweegt meer dan de helft van de mensen te weinig? Voor de ouderen zijn lichamelijke klachten een veelvoorkomende reden om niet te sporten, bij jongere Nederlanders spelen vooral gebrek aan tijd en motivatie een rol.

Wat maakt yoga zo’n geschikte vorm van lichaamsbeweging voor iedereen? Dat is vooral het enorme aanbod aan verschillende soorten yoga. Werkelijk voor elk wat wils. Van yin yoga, waarbij u langere tijd in één houding blijft, tot vinyasa flow, waarbij u als in een dans steeds van de ene in de andere houding beweegt, en bikram yoga, waarbij u in een verwarmde ruimte yoga doet en zweet alsof u een marathon loopt in de woestijn. Er zijn vormen van yoga die uitermate geschikt zijn voor ouderen. Zelfs stoelyoga voor bejaarden. En er is kinderyoga, tieneryoga, yoga speciaal voor mannen en big yoga voor mensen met een maatje meer .

Mensen die denken dat yoga zweverig is, of dat je er jong of lenig voor moet zijn, die hebben misschien eens iets van anderen gehoord, of ze zijn in één yogastudio gaan kijken en afgeknapt op wat ze daar zagen. Maar als u verder kijkt, is er voor iedereen een studio, lesstijl en leraar te vinden die aanspreekt en voor iedereen een passend niveau. En dan biedt yoga op zijn minst een manier om soepeler, fitter en sterker te worden en een betere balans te ontwikkelen.

Omdat de gemiddelde werkende mens nou eenmaal druk is om alle ballen in de lucht te houden, en een lunchwandeling of bezoek aan de sportschool er daardoor nogal eens bij in schiet, biedt Yogayounity een oplossing aan onder werktijd. Waarom zou een werkgever Yogayounity sessies inzetten onder werktijd? Is dat niet iets dat mensen in hun eigen tijd horen te doen? Het is onmogelijk om 8 uur per dag non-stop productief te zijn. En een Yogayounity sessie is een effectieve manier om in 30 minuten te ontspannen, en nieuwe energie en focus op te doen. Daarbij is men in beweging, en raakt men gemotiveerd om ook buiten de sessies meer te bewegen.

Meer weten? Kijk op www.yogayounity.com en maak gelijk een afspraak voor een proefsessie.