Hoe u met yoga mentaal gezond blijft

25 juni 2019

Thema: mentaal

Geschreven door Yogayounity

Wat doet u om mentaal gezond te blijven? De meeste mensen weten dat ze gezond moeten eten en regelmatig bewegen om hun lijf gezond te houden. Maar weinig mensen staan bewust stil bij manieren om hun mentale gezondheid goed te houden. Totdat het te laat is, en ze met een burn-out thuis komen te zitten, bijvoorbeeld.

Net zoals we maatregelen kunnen nemen om fysiek gezond te blijven, kunnen we ook actief voor onze mentale gezondheid zorgen. Yoga helpt u op de volgende vier manieren om uw mentale gezondheid goed te houden:

1. U leert beter met stress omgaan, doordat u anders leert ademen.

Door de rustige en diepe buikademhaling die u leert toepassen bij yoga, activeert u het parasympatisch zenuwstelsel, waardoor uw lichaam in een toestand van rust en herstel komt. Hoe vaker u dit oefent tijdens yoga, hoe meer het een gewoonte wordt die u ook buiten de yogabeoefening om toepast. Dit is een hele eenvoudige en effectieve tool om anders met stress om te gaan.

2. U wordt rustiger in uw hoofd doordat u uw aandacht naar uw lichaam brengt.

Tijdens de yogabeoefening brengt u steeds uw aandacht naar uw lichaam. En als u met uw aandacht bij uw lijf bent, bent u niet tegelijkertijd ook druk in uw hoofd en in gedachten. In het begin zult u wel merken dat uw aandacht nog snel heen en weer gaat tussen lijf en hoofd. Maar oefening baart kunst en op den duur kunt u uw gedachten steeds makkelijker tot rust brengen door uw aandacht in uw lijf te houden.

Kunt u dan nog wel nadenken? Ja! U kunt autorijden, vergaderen of koken én tegelijkertijd voelend aanwezig zijn in uw lichaam. Maar al die zinloze gedachten (die we vaak ook nog continu herhalen), nemen af. Wat een rust en helderheid levert dat op!

3. U leert ongemak accepteren.

Mensen zijn gericht op comfort en willen het liefst zo snel mogelijk af van alles wat niet prettig of leuk is. Maar soms is het leven nou eenmaal niet prettig of leuk. Bijvoorbeeld omdat we iemand verliezen en intens verdriet ervaren. Dat hoort er bij. Yoga leert ons daarmee omgaan.

De yogahoudingen zijn vaak uitdagend, zeker als u ze langere tijd aanhoudt. De ene keer voelt het oncomfortabel in uw lijf, de andere keer is het uw mind die het te lang vindt duren en graag door wil naar de volgende houding, of weg uit de les. U traint uzelf om op zo’n moment door te ademen, erbij te blijven en te accepteren dat dit nu is wat het is. Een vaardigheid die vaak van pas komt in het dagelijks leven!

4. U leert de aandacht bij uzelf te houden.

In de yogales leert u om met uw aandacht bij uzelf te blijven. Niet naar de buurman te kijken die dieper in de houding komt dan u, of naar de dame voor u die zo’n mooi shirt aan heeft. U leert u niet af te laten leiden door geluiden die van buiten komen, of gedachten aan wat u later vandaag gaat doen.

In een maatschappij waar we zo gewend zijn om continu onze aandacht naar buiten te richten, hebben we te maken met erg veel prikkels op een dag. En merken we vaak niets eens op hoe het met onszelf gaat, en wat we zelf nodig hebben. Yoga leert u om meer “bij uzelf te blijven”, waardoor u beter voor uzelf kan zorgen, beter met prikkels om kan gaan en u minder druk maakt om wat anderen vinden.