Tips bij hitte

25 juni 2020

De eerste echte zomerse dagen zijn aangebroken in Nederland en de temperatuur stijgt deze week op sommige plekken tot boven de 30 graden. Heerlijk natuurlijk, maar warm weer kan ook gevaren voor uw gezondheid met zich meebrengen. Hieronder onze tips bij warm weer:

Tip 1: Drink veel.

Ook als je geen dorst hebt, moet je bij voorkeur minimaal 2 liter per dag drinken. Met warm weer ben je al snel geneigd ijskoud water uit de koelkast of vriezer te drinken, maar dit heeft een averechts effect. Het ijskoude water laat je lichaamstemperatuur slechts tijdelijk dalen, waardoor je natuurlijke thermostaat de verwarming hoger wilt zetten, met als gevolg dat je het extra warm krijgt. Een kop thee is dus een goede oplossing, deze zet je interne thermostaat juist uit!

Tip 2: Draag luchtige kleding.

Kies voor luchtige kleding in licht kleuren, donkere kleding zullen vooral warm worden in de zon. Katoen en linnen zijn beide materialen die van nature goed ademen.

Tip 3: Doe het rustig aan.

Vermijd zware inspanning en span uzelf niet teveel in. Zeker niet tijdens de warmste uren van de dag tussen 12.00 en 16.00 uur. Wil je nu wel graag sporten, wacht dan liever tot ’s avonds als het wat afgekoeld is, of sta extra vroeg op om ‘s morgens vroeg te gaan.

Tip 4: Blijf uit de zon.

En als je toch de zon in moet, zorg dan dat je elke twee uur met een goede zonnebrand insmeert en draag bijvoorbeeld een petje of hoedje.

Tip 5: Eet fruit.

Je lichaam koelt af door te transpireren, hiermee wordt de warmte uit je lichaam gedreven. Tijdens het zweten verlies je een hoop vocht en cruciale zouten die aangevuld moeten worden. Er bestaan genoeg soorten fruit die zowel vocht- als zouttekort kunnen aanvullen. Het beste hiervoor is watermeloen, maar ook suikermeloen, appels, mango, bananen, aardbeien, frambozen, blauwe bessen en zwarte bessen zijn hier perfect voor.

Tip 6: Koel jezelf.

Een koud washandje in je nek of je polsen en enkels koelen onder de koude kraan of met ijsklontjes helpt aanzienlijk bij hitte. Daarnaast kan een ventilator wat verkoeling geven. Zet er bijvoorbeeld eens een flesje met bevroren water achter, dit geeft een koel windje.