Signalen van verminderde gezondheid bij mantelzorgers

14 december 2020

De zorg voor je naaste is een zware taak, zeker wanneer die voor het grootste deel op jou neerkomt. Sluipenderwijs kun je overbelast raken. Het is belangrijk om de eerste signalen van overbelasting te herkennen, zodat je er op tijd iets aan kunt doen. Zorg ook dat je er niet alleen voor staat. Familie, vrienden of hulpverleners met ervaring in dementiezorg kunnen je helpen met je zorgtaken en ook je gezondheid in de gaten houden.

Overbelasting herkennen

Als je sinds je met je zorgtaak begon, last hebt gekregen van een of enkele van onderstaande klachten, kan dat er op wijzen dat je overbelast begint te raken, of dat zelfs al bent.

  • Lichamelijke klachten: hoofd- of buikpijn, hyperventilatie, pijn in nek, schouders of rug, duizeligheid, vermoeidheid. Je kunt ook minder eetlust krijgen of juist voortdurend honger hebben.
  • Psychische klachten: schuldgevoelens, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, lusteloosheid, slaapproblemen, piekeren. Je kunt je ook gespannen voelen en snel geëmotioneerd raken.
  • Ander gedrag: rusteloosheid, onverdraagzaamheid, gevoelens van agressie, verwaarlozing van het uiterlijk, meer roken en drinken, gebruik van kalmerende of stimulerende middelen.
  • Op thuisarts.nl vind je een overzicht van de mogelijke oorzaken en signalen van overspannenheid. Dit is een vorm van overbelasting die vaak voorkomt bij mantelzorgers.