Patrick van Luijk: Juiste ademhaling boost voor belastbaarheid

26 november 2020

Ik gun iedereen een goede ademhaling. Zweverig? Dat dacht ik als topsporter ook. Totdat ik later leerde dat ik met de juiste ademhaling lekkerder in mijn vel zit en meer aankan.

Ademhaling heeft geen enkele rol gespeeld tijdens mijn carrière als sprinter. Op de trainingsbaan was ik er niet mee bezig en tijdens de wedstrijden was het een kwestie van focussen op mijn looptechniek en alles geven tot op de finish. Een explosie van tien, twintig seconden, waarna ik verzuurd en buiten adem over de streep kwam. Het was uithijgen en weer doorgaan, zeker tijdens de series die ik op trainingen sprintte.

Achteraf een gemiste kans, zeker wat betreft de trainingen. Want inmiddels weet ik door mijn compagnon Stans van der Poel, dat je met de juiste ademhaling je herstelvermogen en de rust in je lichaam positief kunt beïnvloeden. De juiste ademhaling is geen wondermiddel voor alle problemen, maar geeft wel een boost aan hoe gezond we ons voelen en onze belastbaarheid.

Wat is de ideale ademhaling? Dit is voor iedereen anders. Op het moment dat je ziek bent, net wakker bent of de hele dag aan het werk ben geweest. Als je standaard op dezelfde aantal seconden gaat ademhalen kan het juist stressvol zijn voor je lichaam. Niet de tijd is het meest belangrijkst, maar de adempatroon. Adem in, adem uit, even wachten.

Het beste kunnen we naar kinderen van nul tot vier jaar kijken. Zij hebben van nature een goede ademhaling, die naarmate zij ouder worden helaas negatief wordt beïnvloed door stresssituaties. Neem het kind dat zijn adem inhoudt, elke keer als zijn vader/moeder boos thuiskomt. Onbewust sluipt dat in zijn ademhalingspatroon, een verstoring die er niet snel meer uitgaat.

Zelf bleek ik bij het inademen mijn adem te lang en te hoog in mijn lijf vast te houden. Dit veranderde ik niet van de ene op de andere dag, maar inmiddels profiteer ik wel van de extra aandacht hiervoor. In gesprekken ben ik alerter en verwerk ik informatie beter. Een juiste ademhaling is belangrijk. Elke ademhaling verschilt niet alleen per persoon, maar ook per situatie.Op de atletiekbaan verlangt mijn lichaam iets anders dan tijdens een presentatie, maar het zijn absoluut mijn longen die me kunnen helpen!

Patrick van Luijk

Ambassadeur Van der Valk Vitaal