Geen goede beweging zonder goede voeding

24 juli 2019

Geschreven door: Diëtistenpraktijk Becks & Havers

Veel van onze cliënten zouden meer uit hun bewegingsactiviteit kunnen halen als ze een beter voedingspatroon zouden hebben.

Waarom is dit zo?

De juiste energie-opname zorgt ervoor dat er tijdens het sporten sprake kan zijn van
spieropbouw en van voldoende uithoudingsvermogen. Wat de juiste hoeveelheid energie is, hangt van veel factoren af en kan de diëtist per individu berekenen.

Het gaat niet alleen om voldoende energie, maar ook om de juiste energie, dus waar haalt u het uit. Het ligt aan de soort sport (en intensiteit) of het nodig is dat de voeding wat meer koolhydraten of juist meer eiwitten moet bevatten. En de hoeveelheid eiwitten die nodig zijn hangt weer af van onder andere lengte en gewicht. Oftewel, ook hier zijn geen algemene adviezen te geven maar is weer een persoonlijk advies op z’n plaats.

ATP (energie) wordt vrijgemaakt in de zogenoemde citroenzuurcyclus, de motor van ons lichaam. Dit lukt echter alleen optimaal als er voldoende vitaminen en mineralen met de voeding zijn ingenomen.

Hoe bereikt u dit dan?

Zoals eerder gezegd, is het antwoord op de vraag wat een volwaardige voeding is, voor een ieder verschillend. De laatste tijd komt steeds meer naar voren dat deze verschillen wel eens groter kunnen zijn dan we altijd dachten. Ieder lijf heeft zijn eigen specifieke kenmerken en behoeften.
Dan zijn er nog grote verschillen per soort sport die men beoefent. Een wielrenner verbrandt andere voedingsstoffen dan een sprinter.
En als laatste is het nog van belang te weten welk doel u nastreeft met het sporten: afvallen, conditie verbeteren, vet verbranden of spieropbouw.
Het zal duidelijk worden, een voedingsadvies opstellen voor een sporter is werk voor de deskundige op dit gebied, de diëtist.

Maar voor algemene vragen mogen onze collega-vitalenten natuurlijk altijd even bij ons binnenlopen.