Diëtiek in het BIBO traject

23 november 2020

Eten is iets wat we alle dagen doen en eigenlijk staan we er te weinig bij stil hoe belangrijk dit eigenlijk is. En dat is best gek, want in onze auto zullen echt geen benzine gooien als het een diesel-auto is of omgekeerd. Maar wat we precies in ons eigen lijf stoppen, krijgt veel minder aandacht.

Daar ga je binnen het BIBO-traject met de diëtist naar kijken. De 4 pijlers zijn daarbij:

  • Een gezonde volwaardige voeding met alle benodigde voedingstoffen. Dit betekent veel groente (minstens 250 gram per dag, liever nog meer), 2 porties fruit (of meer), voldoende eiwitten (vlees, vis, kip, eieren, noten), minstens 2x per week vis, beperkte hoeveelheid zuivel en granen en vooral heel veel variatie!
  • Een goed functionerende darm. In de darm wordt voor een groot deel onze gezondheid bepaalt en daarom is een goed functionerende darm met een goede darmflora super belangrijk. Je leert welke specifieke voedingsmiddelen, die te vinden zijn in het darmprotocol, je hierbij kunnen helpen.
  • Bijvoorbeeld een te veel aan suiker zorgt er voor dat er een zuuroverschot in het lichaam gaat optreden. Hierdoor vermindert de elasticiteit van alle bindweefselachtige structuren (onder andere kraakbeen, banden, pezen). Bij belasting kan dit leiden tot vroegtijdige slijtage en ontsteking. Met behulp van specifieke voedingsadviezen gaan we er weer voor zorgen dat hier weer de juiste balans ontstaat.
  • Wanneer bovengenoemde punten goed op orde zijn, kunnen we ook nog kijken of er nog iets aan het gewicht gedaan kan worden. Overgewicht geeft natuurlijk ook een extra belasting .

Na de behandeling bij de diëtist weet je hoe je je goed moet voeden en hoe je het beste met voeding kan werken aan je (verdere) herstel.