Bewegen als middel

24 juli 2019

Geschreven door Soulcentre

Niet de ziekte meten, maar het risico Als ‘gezondheid’ een doel is, en ‘bewegen’ een middel, is het goed om u zich te realiseren dat gezondheid in de praktijk ook een afspraak is die u met uzelf maakt.

Een probleem met de gezondheidseffecten van bewegen – en omgekeerd met de ziekmakende gevolgen van niet bewegen – is dat ze lang op zich laten wachten. Als u vandaag niet beweegt, bent u morgen niet meteen ziek.
Dat geldt ook voor de gevolgen van te weinig bewegen. Als u niet actief bent gaat u algeheel functioneren en uw fitheid langzaam achteruit. In het dagelijks leven gaat u dat nauwelijks merken, hooguit als u even een sprintje naar een vertrekkende trein moet trekken. Pas na jaren komen de klachten of ziekten die misschien wel iets met dat vele stilzitten te maken hebben, omdat oorzaak en gevolg zo ver in de tijd uit elkaar liggen, is het belangrijk om een duidelijkheid vast te stellen.

Bewegen heeft een positieve invloed op onze gezondheid, zoveel is duidelijk. Maar wat doet beweging precies met de verschillende organen en systemen in ons lichaam?

  • Beweging ontwikkelt de spieren
  • Beweging houdt uw bottensterk
  • Door Beweging klopt uw hart langer
  • U verbrand vet door beweging
  • Beweging versterkt uw afweersysteem
  • Beweging maakt u slimmer, uw brein komt in plasticiteit

Hersengymnastiek

U heeft uw hersens nodig om te bewegen, maar u heeft ook beweging nodig om uw hersens in conditie te houden. De invloed van bewegen op uw brein begint al in de vroege ontwikkeling. Verbindingen in de hersenen die vaak worden geactiveerd, omdat ze horen bij alledaagse bewegingen als lopen of iets pakken worden versterkt terwijl verbindingen die niet gebruikt worden zelfs helemaal kunnen verdwijnen. Uw hersenen worden daardoor ‘handiger’ in het coördineren van belangrijke motorische vaardigheden. Handig bij beweging ;-)

Hoe kunt u eenvoudig de stap nemen tot een vitaler gezonder bewegend lijf,

  1. Start met uw ademhaling zo vergroot u uw longinhoud
  2. Start met 10 min lopen en hoog dit op
  3. Start met kruiswoordpuzzels voor meer beweging in uw brein
  4. Start met de gedachten dat beweging u gezonder maakt.

Zet de stap!

Heeft u meer behoeften aan advies en bent u echt gemotiveerd? Dan ontmoet ik u graag binnen Soulcentre. Waar beweging op mentaal /fysiek en spiritueel vlak in synchronisatie staan.

Tips en eenvoudige audio-oefeningen zijn gratis te downloaden, aanmelden voor de nieuwsbrief www.soulcentre.nl. Wist u dat op de maandag van 11:00 tot 14:00 vrije inloop is, dat u voor al uw vragen kunt e-mailen en dat we maandelijks een workshop hebben met actuele Vitale Thema’s?!