Beweegrichtlijnen

24 juli 2019

Geschreven door: Simpl.Food

Matig of zwaar intensieve inspanning minimaal 150 minuten per week, verspreid over diverse dagen. De inspanning moet minimaal 2 keer per week bestaan uit spier- en botversterkende activiteiten.

Conditietraining en krachttraining

Probeer conditie- en krachttraining te combineren. Conditietraining zorgt voor een beter uithoudingsvermogen, waardoor oefeningen langer vol te houden zijn. Daarnaast zorgt cardiotraining ook voor directe verbranding.
Krachttraining heeft effect op het metabolisme. De door krachttraining opgebouwde spiermassa zorgt ervoor dat u basaal metabolisme stijgt. Dat wil zeggen dat u in rust meer calorieën gaat verbranden. Daarnaast is uw metabolisme tijdens de training verhoogd. Dit effect kan duren tot enkele uren na de inspanning.

Gezondheid

Bewegen is gezond voor iedereen. Het gaat hierbij zowel om activiteiten gericht op uithoudingsvermogen als op kracht (spierversterkend). Bij volwassenen en ouderen verlaagt bewegen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve symptomen. Verder hangt veel bewegen samen met een lager risico op borst- en darmkanker en vroegtijdig overlijden. Bij ouderen verlaagt bewegen daarnaast het risico op botbreuken en verbetert het de spierkracht en de loopsnelheid. Ook hangt veel bewegen bij deze groep samen met een lager risico op lichamelijke beperkingen, cognitieve achteruitgang en dementie.
Verder verbetert bewegen de fitheid en spierkracht. Veel zitten is ongunstig voor de gezondheid: het hangt samen met een hoger risico op hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte.

Kortom: bewegen is goed, meer bewegen is beter!

Beweegtips

  1. Kies een activiteit die u leuk vindt;
  2. Maak een plan om het in uw dagelijkse routine te verwerken;
  3. Zoek een maatje om samen mee te bewegen;
  4. Wissel af, u hoeft niet iedere dag hetzelfde te doen;
  5. Bouw het bewegen geleidelijk op.

Bij een gezonde leefstijl gaan voeding en beweging hand in hand. Kunt u hulp gebruiken om een gezonde leefstijl eigen te maken? Sinds april 2019 kunt u binnen Van der Valk Vitaal Amersfoort terecht bij diëtistenpraktijk Simpl. Food.
Contactgegevens: info@simplfood.nl
Telefoonnummer: 0320-239223