Yoga als preventie tool

24 mei 2019

Lichaam en geest worden vaak nog gezien als twee los van elkaar staande elementen. Tegenwoordig is echter wel bekend dat deze twee elkaar sterk beïnvloeden. Zo blijkt stress één van de factoren te zijn die leiden tot rugklachten, carpaal tunnelsyndroom, spanning in nek- en schouders en hoofdpijn. Toch focussen werkgevers zich in hun verzuimpreventie vaak nog vooral op het fysieke: het inrichten van de werkplek, veiligheid en het aanbieden van een sportprogramma.

Geestelijke gezondheidskwesties

Op geestelijke gezondheidskwesties rust nog altijd een taboe. Maar feit is, dat een groot deel van het verzuim (23,9% in 2017) geheel of gedeeltelijk wordt veroorzaakt door het werk. Dit verzuim duurt gemiddeld langer en wordt met name veroorzaakt door psychische arbeidsbelasting. De werkgever wordt door de wet verplicht maatregelen te treffen om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werk schade lijdt. Voor deze 23,9% kunnen werkgevers dus nog beter zorgen. Bedrijfsyoga kan hierbij helpen, op twee manieren: zowel preventief als in het behandelen van bestaande klachten.

Hoe werkt dat? Terwijl je aan het werk bent, en je focust op een deadline, productiviteit, een volle agenda en to-do list, word je sympathisch zenuwstelsel geactiveerd (ook wel bekend als het vechten-of-vluchten systeem). Hartslag en bloeddruk gaan omhoog, de ademhaling versnelt, er worden stresshormonen aangemaakt. In deze staat van zijn, ben je je vaak niet bewust van lichaamssignalen en ben je niet bewust bezig met de juiste houding en regelmatig opstaan en even iets anders doen.

De werking van yoga

Door yoga wordt je je bewuster van je houding en lichaamssignalen en leer je om zelf het parasympatisch zenuwstelsel (het tegenovergestelde van het vechten-of-vluchten systeem) op tijd te activeren. Het is gebleken dat het beoefenen van yoga pijn vermindert, spanning verlicht, het risico op letsel vermindert, de houding verbetert, communicatie verbetert, energie en aandachtsspanne vergroot, en het gevoel van algemeen welzijn verbetert.

Een belangrijke rol hierin speelt de ademhaling. De ademhaling is de enige lichaamsfunctie die onbewust plaatsvindt zonder dat je er iets voor hoeft te doen, maar die je ook bewust kan sturen. Als je leert je adem te beïnvloeden, kun je daarmee beïnvloeden hoe je je emotioneel en lichamelijk voelt.

In een kleine onafhankelijke studie naar het effect van bedrijfsyoga, bleek dat deelnemers die meededen aan yogalessen, minder verzuimdagen hadden als gevolg van ziekte of lichamelijke klachten, minder spanning en stress ervoeren, en zich over het algemeen beter voelden dan degenen die niet meededen met yoga. Ook was er bij de werknemers die yoga deden sprake van meer bedrijfsmoraal en een verbeterde communicatie.

In tegenstelling tot wat met sporten kan gebeuren, loop je met yoga niet het risico om lichaam of geest nog méér onder druk te zetten. Yoga ontspant zowel lichaam als geest. En als je de houdingen en ademhalingstechnieken eenmaal geleerd hebt, kun je ze zelfstandig uitvoeren, waar en wanneer je maar wilt. Een preventie tool waar je de rest van je leven iets aan hebt.

Bronnen:

https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/ziekteverzuim/cijfers-context/huidige-situatie

https://content.iospress.com/articles/work/wor00221

www.yogayounity.com