Werkplezier op latere leeftijd

28 mei 2019

Geschreven door LTC Training.

Er zijn veel mensen die met plezier tot hun 67e – en daarna – blijven werken. Maar er zijn ook mensen voor wie hun baan, naarmate ze ouder worden, zwaarder en minder leuk wordt: ze ervaren dat hun vitaliteit afneemt. Ze doen misschien al heel lang hetzelfde werk, fijne collega’s verdwijnen, de organisatie verandert voortdurend op een manier die niet meer zo relevant voelt en, terwijl je leidinggevende aan je blijft trekken, worden heel andere zaken, naarmate je ouder wordt belangrijker. Hoe houd je dan je energie en het plezier op het werk nog vast?

Emoties spelen een grote rol

Natuurlijk daalt, naarmate we ouder worden, onze vitaliteit. Maar dat is geen vanzelfsprekendheid, zoals je aan vele actieve 70 jarigen kunt zien. Vaak zijn het de emoties die met ouder worden gepaard gaan die we veel te veel vasthouden: frustratie omdat je links en rechts ingehaald wordt op je werk of er niet meer in je geïnvesteerd wordt, zorg over of je het over 3 jaar ook nog wel leuk vindt en somberheid over mooie dingen die je onderweg al bent kwijtgeraakt. We potten al die gevoelens op, we slikken ze in, we vinden dat wij niet mogen zeuren. We verdoven ze met onze dagelijkse routines, met afleiding en amusement, zelfs fitness en sporten kunnen manieren zijn om deze gevoelens niet onder ogen te zien.

Zelfsturing

Opgepotte gevoelens leveren stress en andere klachten op. Je belastbaarheid neemt af, de belasting neemt toe en uitval ligt op de loer. Waar we vroeger geneigd waren om ons te identificeren met onze baan en vervolgens bij het beëindigen daarvan alleen nog maar oud te zijn, kan deze vierde levensloopfase tegenwoordig, bij goede gezondheid, juist een fase van groei en nieuwe levensvervulling zijn. Je bent niet langer wat je was, maar tot wat je kunt uitgroeien. Een dergelijke levenshouding vraagt echter wel om zelfsturing. Er zijn geen ‘short cuts’ om als senior snel vitaal te worden. Wie denkt dat hij zijn vitaliteit kan terugvinden door tips en trucs, neemt de hardnekkigheid van zijn oude patronen niet serieus.

Nieuwe energie

Nieuwe energie vinden vraagt verantwoordelijkheid nemen voor de situatie waarin je je nu bevindt, de gevoelens die dat oproept onder ogen zien, die losmaken en loslaten en vervolgens met hernieuwde energie het volgende hoofdstuk van je leven aanvangen!