Voeding = meer dan alleen eten

31 oktober 2019

Geschreven door: Evelien van Doremalen - Diëtistenpraktijk Becks & Havers

Uw lijf moet heel wat jaren mee en het is zaak er dan ook goed voor te zorgen. Volwaardige voeding helpt daarbij! Door te zorgen voor voldoende nuttige voedingsstoffen en het beperken van belastende stoffen is het mogelijk uw lichaam gezond te houden. Hiermee kunt u namelijk verschillende welvaartziektes voorkomen, zoals diabetes, overgewicht en hart- en vaatziekten.

Uw lichaam is te vergelijken met een fabriek waarin allerlei processen gaande zijn. Met de juiste hulpmiddelen (voedingsstoffen) kan de fabriek (het lichaam) het juiste eindproduct afleveren. Een goed eindproduct voor het lichaam bestaat uit gezondheid, vitaliteit en veerkracht. Wanneer we teveel belastende stoffen binnen krijgen, gaat uw lijf uiteindelijk protesteren en krijgt u klachten als intoleranties, allergieën, darmklachten, welvaartsziekten of immuunziekten. Het is daarom belangrijk om te weten hoe u de juiste en belastende voedingsstoffen van elkaar kunt onderscheiden. De eerste stap is het bekijken van het etiket.

Etiket lezen

Etiketten lezen is een belangrijk onderdeel van bewuster worden van wat u eet en drinkt. Het etiket geeft u namelijk meer informatie over het voedingsmiddel. Wanneer leest u het etiket? Waar moet u op letten? Er zijn allerlei redenen om het etiket te lezen, wanneer u wil afvallen of gezonder wil gaan leven is de voedingswaardetabel het belangrijkste. Het Voedingscentrum heeft een handige applicatie gemaakt om het u wat makkelijker te maken, namelijk de “Kies ik gezond?” applicatie.

Als u producten vergelijkt, kunt u dat het beste doen per 100 gram. Soms staat ook de voedingswaarde per portie op het etiket, maar dat kan verwarrend zijn. Fabrikanten bepalen namelijk zelf hoe groot een portie is. Daarbij is het belangrijk om twee vergelijkbare producten met elkaar te vergelijken. Draai ze om en kijk in de voedingswaardetabel hoeveel calorieën en voedingsstoffen erin zitten.

Producten vergelijken

Om een gezondere keuze te maken kunt u het beste letten op de hoeveelheid zout, verzadigd vet, toegevoegd suiker en vezels. Door producten met elkaar te vergelijken kunt u zien wat het verschil is en op basis daarvan een gezondere keuze maken. Zo kiest u bijvoorbeeld de ontbijtgranen met de minste suikers en de meeste vezels. Een ander voorbeeld is een kipworstje en kipfilet. In een kipworstje zit 3,5 gram verzadigd vet per 100 gram en in een kipfilet is dat 0,5 gram. In kipfilet zit 0,1 gram zout en in een kipworstje 1,0 gram zout per 100 gram. De kipfilet is in vergelijking met het kipworstje dan een gezondere keuze die past binnen een gezonde leefstijl.

Wees naast de voedingswaarde van een product er ook van bewust dat een fabrikant zijn product graag wil verkopen. Hiervoor halen ze van alles uit de kast in de vorm van kleuren, teksten, afbeeldingen, gezondheidsclaims en voedingsclaims. Laat u zich niet verleiden door mooie plaatjes en praatjes op de voorkant, de belangrijkste informatie vindt u op de achterkant van de verpakking.

Tot slot is een ander handig hulpmiddel het controleren van de ingrediëntenlijst. Wist u dat het ingrediënt wat het meeste in een product zit vooraan in de rij van ingrediënten op de verpakking staat? Op die manier kunt u controleren of de beloftes op de voorkant van de verpakking kloppen met de ingrediëntenlijst.

Succes met het maken van gezondere keuzes!