Voeding en preventie

24 mei 2019

Voeding heeft een grote impact op de gezondheid en vitaliteit van mensen. Overgewicht is een zichtbaar gevolg van een ongezonde voeding. Op dit moment heeft bijna de helft van de Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht en één op de vijf Nederlandse kinderen is te zwaar. Overgewicht verhoogt het risico op chronische ziekten. Vele chronische ziekten hebben verband met leefstijl, waarvan voeding en beweging tot de belangrijkste factoren behoren. Een gezonde leefstijl verkleint bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, kanker en osteoporose. Gezonde voeding en beweging speelt daarom en belangrijke rol bij de preventie van chronische ziekten.

Voorkomen is beter dan genezen

Het aanleren van goede gewoonten is veel eenvoudiger dan verkeerde gewoonten afleren. Het aanleren van een gezonde leefstijl is makkelijker op jonge leeftijd, maar kan ook op latere leeftijd eigen worden gemaakt.

Voedingstips

1. Neem iedere dag voldoende groente en fruit.
2. Kies volkoren producten.
3. Kies meer plantaardige voeding en minder vlees.
4. Kies voor zachte en vloeibare vetten.
5. Kies dorstlessers zonder suiker.

Beweegtips:

1. Kies een activiteit die je leuk vindt.
2. Maak een plan en verwerk het in je dagelijkse routine.
3. Zoek een maatje om samen mee te bewegen.
4. Wissel af, je hoeft niet iedere dag hetzelfde te doen.
5. Bouw het bewegen geleidelijk op.

Kunt u hulp gebruiken om een gezond leefstijl eigen te maken? Sinds april 2019 kunt u binnen Van der Valk Vitaal terecht bij diëtistenpraktijk Simpl. Food voor voedings- en dieetadvies.
Contactgegevens: info@simplfood.nl
Telefoonnummer: 0320-239223