Vijf signalen dat je ongezond leeft

30 november 2020

We nemen allemaal weleens een ongezonde maaltijd of misschien een drankje teveel. En doordat veel mensen drukke levens hebben, wil genoeg beweging er soms ook nog wel bij inschieten. Het is helemaal geen probleem voor je lichaam om een keer een ongezonde keuze te maken. Als je lichaam sterk en gezond is, moet hij dat met gemak aankunnen. Maar als je constant te ongezond leeft, begint je lichaam langzaam te protesteren en krijg je last van allerlei kwalen. In het begin merk je het misschien niet eens, omdat het zo geleidelijk aan gaat. Toch wordt het hoog tijd om daar iets aan te doen! Wij laten je vijf signalen zien dat jij misschien wel ongezond leeft.

Nederlanders voelen zich ongezond

Voel jij je weleens ongezond? Je bent lang niet de enige die soms ongezond leeft. Uit een onderzoek van Herbalife is gebleken dat maar liefst 81% van de Nederlanders zich ongezond voelt. Dat is behoorlijk wat en niet iedereen is gemotiveerd om daar iets aan te doen.

De meeste mensen die meededen aan het onderzoek gaven aan dat te willen doen door hun voedingspatroon te veranderen en door meer te bewegen. Ook al was niet iedereen gemotiveerd om iets te veranderen, toch is het de moeite waard om te zorgen dat je een gezond leefpatroon erop nahoudt. Niet alleen voor de korte termijn, maar zeker ook op langere termijn. Want kleine kwalen kunnen uitgroeien tot grote lichamelijke problemen.

Dé vijf signalen dat je ongezond leeft

Het is niet voor niets dat je allerlei kwaaltjes krijgt zodra je ongezond leeft. Je lichaam weet heel goed wat het wil en wat slecht voor je is en geeft dat duidelijk aan. Luister goed naar je lichaam en probeer een ongezonde leefstijl zo vlug mogelijk te voorkomen, voordat de problemen alleen maar erger en erger worden! Als jij last hebt van onderstaande kwalen, dan moet je zeker wat veranderen.

Stress en slapeloosheid

Stress hangt onvermijdelijk samen met een ongezonde leefstijl. Een combinatie die funest voor je lichaam kan zijn. Stress kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat jij sneller naar ongezond eten grijpt, maar andersom werkt het net zo goed. Je voelt je daardoor minder lekker en ’s nachts begin je te piekeren, waardoor je minder goed slaapt. En dat terwijl je lichaam alle rust kan gebruiken. De volgende ochtend zal je je alleen nog maar gestrest en chagrijniger voelen.

Snel verkouden

Een tekort aan vitamines en andere gezonde voedingsstoffen zorgt ervoor dat jouw weerstand omlaaggaat. Het gevolg is dat je veel vatbaarder bent om verkouden te worden of om de griep te krijgen. En daar zit je vast niet op te wachten. Goede voeding is dus ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat jij niet steeds verkouden bent.

Lichamelijke pijntjes

Een ongezonde leefstijl kan voor ontzettend veel verschillende soorten pijn zorgen in je lichaam, van spierpijn tot aan pijn in je gewrichten. Vaak zijn het onverklaarbare pijntjes, maar worden ze veroorzaakt door verkeerde voeding, weinig beweging en stress. Je zult zien dat zulke pijntjes snel kunnen afnemen wanneer jij je leefpatroon verandert.

Moeheid en concentratieproblemen

Voel je je constant uitgeblust en heb je concentratieproblemen? Zodra jij de verkeerde voeding tot je neemt en geen conditie hebt, is dit niet zo vreemd. Gezond eten is daarom zo belangrijk. Als je bijvoorbeeld heel koolhydraatrijk eet, zul je snel last hebben van de welbekende dipjes. Daardoor voel je je moe gedurende de dag en heb je moeite om je te concentreren. Eet zo natuurlijk mogelijk en je merkt dat deze problemen afnemen.

Emotionele klachten

Door ongezond te leven zorg je ervoor dat je emotioneel ook niet lekker in je vel zit. Je wordt snel verdrietig, dingen worden gauw teveel en je bent constant boos op jezelf. Hierdoor is het weer makkelijk om naar ongezond voedsel te grijpen. Het gevolg is dat je wéér boos op jezelf bent. Je eindigt dus in een emotionele rollercoaster.

Hoe zorg je voor een gezonde leefstijl?

Er zijn verschillende kleine stappen die jij kunt ondernemen om weer een gezonde leefstijl te krijgen en je lekkerder te voelen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je elke dag minstens twee liter water op een dag drinkt. Probeer zo puur mogelijk te eten met gezonde recepten. Neem vooral veel eiwitrijk voedsel en niet teveel suiker- en vetrijk eten. Probeer ook te stoppen met roken en met het drinken van alcohol. Ze zorgen allebei voor een flinke aanslag op je lichaam. Maar denk ook aan je beweging! Ga elke dag minstens een halfuur bewegen. Al ga je alleen maar wandelen in de frisse buitenlucht. Het zal je goeddoen. En zorg ervoor dat je een ritme in je leven creëert. Sta elke dag rond dezelfde tijd op en ga rond dezelfde tijd naar bed. Mensen zijn gewoontedieren en hebben er veel baat bij wanneer ze een ritme hebben. Je zult merken dat je je snel gezonder zult voelen.

(Bron: defysiotherapeut)