Tips voor een opgeruimd hoofd

17 april 2019

Stroomt jouw hoofd soms ook over door allerlei gedachten? En zou je het liefste je gedachten even uit willen schakelen? Ga dan eens aan de slag met deze 6 praktische tips en creëer rust in je hoofd.

1. Maak lijstjes

Soms brengen alle gedachten in je hoofd veel onrust met zich mee. Je denkt na over wat je allemaal moet doen als je thuiskomt, welke boodschappen je moet halen, wat je niet mag vergeten en ga zo maar door. Het is goed om van al deze gedachten lijstjes te maken. Dit kan zowel op papier als in je telefoon, als het maar uit je hoofd is. Maak een boodschappenlijst, een to-do list, een lijstje met recepten en maaltijden. Door alles op te schrijven, maak je je hoofd leeg en hoef je het niet meer te onthouden. En dat geeft ruimte.

2. Focus

Vaak ben je geneigd om meerdere dingen tegelijk te doen. Bijvoorbeeld op je werk. Je bent bezig met één van je vele taken en krijgt een e-mail binnen. De verleiding is groot om deze even snel tussendoor af te handelen. Volgens de Amerikaanse psycholoog David Meyer verlengt dit de totale tijd die je nodig hebt voor die taken met 40%. Dit komt doordat de hersenen tijd nodig hebben om zich aan te passen. Focus je dus op één taak tegelijk en schakel je e-mailnotificatie uit.

3. Ruim op

Een opgeruimd huis of kantoor zorgt ook voor een opgeruimd hoofd. Even flink met de bezem door het huis is dus zeker geen gek plan. Dit geldt overigens ook voor je mailbox. Maak even tijd vrij om alle mailtjes weg te werken en te verplaatsen naar verschillende mapjes. Op deze manier houd je het overzicht.

4. Maak een planning

Het hebben van te veel taken kan ervoor zorgen dat je niet zo goed weet waar je moet beginnen. Maak daarom een planning in de ochtend. Wat heeft prioriteit en wat kan nog even wachten? Door tijd vrij te maken voor een specifieke taak kun je je ook beter focussen.

5. Ga sporten

Beweging heeft direct effect op de hersenen. Tijdens het sporten heb je geen tijd om na te denken over allerlei zaken. Daarnaast maak je tijdens het sporten feel-good stofjes aan. Dit zorgt voor meer rust in het hoofd. Dit gebeurt zelfs al als je gaat wandelen of zwemmen.

6. Zoek een stil plekje

Af en toe is het ook eens goed om een stil plekje op te zoeken en even tot jezelf te komen. Dit kan thuis op de bank zijn, maar kan ook buiten zijn. Het gaat erom dat jij je daar fijn en ontspannen voelt. Zie het als een veilige thuishaven. Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk met een kop thee en wat kaarsen en eventueel een ontspannend muziekje.

Heb je meer behoefte aan een training op het gebied van persoonlijke ontwikkeling? Dan is een driedaagse retraite in Spanje het overwegen waard.