Ontspannen werken

3 oktober 2019

Door: Yogayounity

In de 21e eeuw hebben we meer vrije tijd dan we ooit hebben gehad sinds het begin van de landbouwrevolutie, zo’n 10.000 v.Chr. Vóór die tijd waren we jagers-verzamelaars, en na een paar uur jagen dan wel verzamelen per dag, hadden we veel vrije tijd, zoals Yuval Noah Harrari beschrijft in zijn boek Sapiens [1]. Maar vanaf het moment dat we landbouw gingen bedrijven, kreeg de mens méér en méér werk.

De afgelopen eeuw is die hoeveelheid werk weer afgenomen, door alle machines en apparaten die ons dingen uit handen nemen. Toch zijn we drukker dan ooit, lijkt het. Met hobby’s, een uitgebreid sociaal leven, sporten als noodzaak in een voornamelijk zittend bestaan, social media, en wellicht een gezin. We zijn bijna continu bereikbaar voor de hele wereld. En we krijgen meer prikkels dan ooit.

De hoge burn-out cijfers geven een alarmerend signaal af: een aanzienlijk deel van de bevolking bezwijkt onder chronische stress. Raakt oververmoeid. Opgebrand. De kosten hiervan voor bedrijfsleven en samenleving zijn enorm.

Yoga en meditatie

Hoe kunnen we het tij keren? Met twee eeuwenoude methodes: yoga en meditatie. Beide trainingssystemen leren de mens om bewust te ontspannen. De aandacht naar binnen te keren, in tegenstelling tot het continu op andere mensen en de omgeving gericht zijn. Onze gedachten waar te nemen, in plaats van er aan overgeleverd te zijn en ons er door te laten sturen.

Yoga en meditatie maken ons bewuster van onze gedachten, lichaamssignalen en intuïtie. Daardoor kunnen we andere keuzes gaan maken, bijvoorbeeld keuzes die de stress in ons leven verminderen. En wanneer er wel sprake is van stress, merken we dat eerder op en kunnen we er anders mee om gaan. We kunnen er voor kiezen bewust te ontspannen en herstellen wanneer we dat willen.

Zelfs in een situatie die door de meeste mensen als stressvol ervaren wordt, kun je door de beoefening van yoga en meditatie leren om in diezelfde situatie geen stress te ervaren. Stress ontstaat namelijk meestal niet als gevolg van een reële bedreiging (zoals een dolle stier die op je af dendert), maar als gevolg van een bedreiging die alleen in onze gedachten plaatsvindt. Het voert wat ver om daar hier dieper op in te gaan, maar zo werkt het echt. [Voor managers en executives die hier graag op individuele basis in getraind zouden willen worden, biedt Yogayounity individuele sessies en online coaching.]

Oefenen baart kunst

Dit proces vergt behoorlijk wat oefening en daar kunnen we een leven lang mee door gaan. Echter, het resultaat is geweldig. Naarmate we hier vaardiger in worden, ervaren we steeds meer kalmte, wat er om ons heen ook gebeurt. De mate van persoonlijk leiderschap groeit. We zijn steeds meer aanwezig in het moment. Ècht aanwezig.

Bewustzijn in het bedrijfsleven

Met Yogayounity willen we een bijdrage leveren aan deze groei in bewustzijn in het bedrijfsleven. Met laagdrempelige en effectieve sessies van 30 minuten, waarin mensen worden getraind en tools krijgen om in het dagelijks leven anders met stress om te gaan. Met wekelijks één à twee sessies merkt men al snel verschil. En doordat de sessies eenvoudig een vast onderdeel gemaakt kunnen worden van de werkweek, blijven deelnemers zich verder ontwikkelen en hun vaardigheden verdiepen.

Meer weten of een proefsessie aanvragen? Kijk op www.yogayounity.com of neem contact op met Jan van den Maagdenberg op 06 1543 6979 / jan@yogayounity.com.

  1. Harari, Y.N. (2017). Sapiens – een kleine geschiedenis van de mensheid. Uitgeverij Thomas Rap.