Nieuwe studie onthult dat voldoende bewegen meer doet om substantieel gewichtsverlies te behouden dan een dieet.

14 juni 2021

Al jaren staat men voor de moeilijke vraag waarom zoveel mensen moeite hebben om gedurende een lange periode op gewicht te blijven zonder het welbekende JoJo-effect.

Gezegd hebbende dat gezonde- gevarieerde voeding erg belangrijk is voor zowel gewichtsverlies, gewichtsbehoud als een gezonde leefstijl, hebben bevindingen in deze studie gedaan in 2019 laten zien dat mensen die succesvol afvallen afhankelijk zijn van fysieke activiteit om in de energiebalans te blijven (in plaats van chronische beperking van de inname via de voeding) om gewichtstoename te voorkomen. In de studie zijn mensen die succesvol gewichtsverlies behouden, personen die gedurende meer dan een jaar een verminderd lichaamsgewicht van 30 pond (13,6 kg) of meer behouden.

De belangrijkste bevindingen zijn:

  • Het totale aantal calorieën dat elke dag werd verbrand (en geconsumeerd) door mensen die gewichtsverlies behouden, was significant hoger (300 kcal / dag) vergeleken met dat bij personen met een normaal lichaamsgewicht, maar verschilde niet significant van dat bij personen met overgewicht / obesitas.
  • Met name van het totale aantal verbrande calorieën was de hoeveelheid die werd verbrand tijdens fysieke activiteit door mensen die gewichtsverlies behouden, significant hoger (180 kcal / dag) vergeleken met die bij zowel personen met een normaal lichaamsgewicht als bij personen met overgewicht / obesitas. Ondanks de hogere energiekosten voor het verplaatsen van een grotere lichaamsmassa die wordt veroorzaakt door mensen met overgewicht / obesitas, verbrandden gewichtsverliesbeheerders meer energie tijdens fysieke activiteit, wat suggereert dat ze meer bewogen.
  • Dit wordt ondersteund door het feit dat de groep die gewichtsverlies handhaaft ook significant hogere stappen per dag vertoonde (12.000 stappen per dag) in vergelijking met deelnemers met een normaal lichaamsgewicht (9.000 stappen per dag) en deelnemers met overgewicht / obesitas (6.500 stappen per dag). stappen per dag).

Hieruit kun je opmaken dat de groep mensen die succesvol gewichtsverlies behouden, een vergelijkbaar aantal calorieën per dag consumeren als mensen met overgewicht en obesitas, maar lijken gewichtstoename te vermijden door dit te compenseren met een hoge mate van fysieke activiteit.

In de studie werd gekeken naar mensen die succesvol gewichtsverlies behouden in vergelijking met twee andere groepen: mensen met een normaal lichaamsgewicht (Body Mass Index (BMI) vergelijkbaar met de huidige BMI van de mensen die gewicht verliezen); en mensen met overgewicht / obesitas (waarvan de huidige BMI vergelijkbaar was met de BMI vóór gewichtsverlies van de mensen die gewicht succesvol verliezen). De gewichtsverliesbeheerders hadden een lichaamsgewicht van ongeveer 150 pond (68 kg), wat vergelijkbaar was met de normale gewichtscontroles, terwijl de mensen met overgewicht en obesitas een lichaamsgewicht hadden van ongeveer 213 pond (97 kg).

Het bijzondere aan juist deze studie is dat het een van de weinige is die het totale dagelijkse energieverbruik bij personen met verminderd gewicht meet met behulp van de gouden standaard, dubbel gelabelde watermethode. Met deze methode kunnen onderzoekers het energieverbruik van een persoon nauwkeurig bepalen door urinemonsters te verzamelen gedurende één tot twee weken nadat mensen een dosis dubbel gelabeld water hebben gekregen. Dubbel gelabeld water is water waarin zowel de waterstof- als de zuurstofatomen zijn vervangen (d.w.z. gelabeld) door een ongebruikelijke isotoop van deze elementen voor opsporingsdoeleinden.

De meting van het totale dagelijkse energieverbruik van dubbel gelabeld water geeft ook een schatting van de energie-inname wanneer mensen, zoals in dit onderzoek, in gewicht stabiel zijn. Eerdere studies gebruikten vragenlijsten of dieetdagboeken om de energie-inname te meten, die aanzienlijke beperkingen hebben.

De onderzoekers maten ook de stofwisseling in rust van elk individu om te begrijpen hoeveel van het totale dagelijkse energieverbruik afkomstig is van energie die in rust wordt verbruikt versus energie die wordt verbruikt tijdens fysieke activiteit. Eerdere studies gebruikten zelf gerapporteerde metingen of activiteit monitors om fysieke activiteit te meten, dit zijn technieken die niet dezelfde nauwkeurigheid kunnen bieden.

De bevindingen zijn consistent met de resultaten van de longitudinale studie van "The Biggest Loser" deelnemers, waar het energieverbruik van fysieke activiteit sterk gecorreleerd was met gewichtsverlies en gewichtstoename na zes jaar.

Conclusie: Wil jij niet alleen afvallen maar je gewicht na die tijd ook behouden, blijf dan naast gezond eten ook voldoende bewegen zodat het niet een constant terugkerende strijd tegen de kilo’s wordt.