Kerst verbindt

13 december 2019

Geschreven door: Sonja Kowalski van Capilares

Kerst is vooral een feest van lichtjes, cadeautjes en van heerlijk eten samen met vrienden en/of familie. Wat verbindt is de gezelligheid, de saamhorigheid en de warmte die we mogen ervaren van onze directe omgeving. Maar kerst, en de datum 1 januari, met de daarbij behorende goede voornemens zou ook een moment van reflectie moeten zijn.

Helaas zijn er meer zaken die ons verbinden. Momenteel kennen we wereldwijd ongeveer 45.000 ziektebeelden en dat aantal is stijgende. Zo leerden we in 2019 de “ appnek” kennen. Een aandoening/ vergroeiing in de nek omdat we iedere dag teveel voor over gebogen zitten te kijken op onze mobiele telefoon. Kijk maar eens om u heen als u ergens bent, met de gedachte aan de “ appnek”. U zult ze overal herkennen.., misschien vanaf nu wellicht met een lichte glimlach rond uw mondhoeken.

We worden steeds ouder, we worden steeds zwaarder, we leven steeds ongezonder. Een schijnbaar onomkeerbaar proces. Daarnaast is onderzocht dat meer dan 50% van de Nederlandse werkbare bevolking een bovengemiddelde werkdruk ervaart, met stress als gevolg. Met name de 24 uur per dag binnenkomende zakelijke e-mails worden als vervelend ervaren, alsmede het feit dat de verzender van de mail vaak per ommegaande een reactie verwacht. Kortom de druk is hoog en lang leve de elektronische enkelband, ook wel mobiele telefoon genoemd.

Gelukkig hebben wij een interne arts en is ons zelf-genezend vermogen onvoorstelbaar groot. In een hoop gevallen corrigeert het lichaam onze ongezonde levensstijl wel. Ons lichaam is (te) goed gebouwd, om het maar eens duidelijk te stellen. Dat is ook de reden dat we zondag naar een cardioloog gaan omdat we wat druk op de borst hebben, we na het maken van een hartfilmpje naar huis worden gestuurd omdat alles goed lijkt, maar we maandag met een hartinfarct in het ziekenhuis liggen. Er zijn dus klaarblijkelijk grenzen…..en die bereiken in een ongelofelijk hoog tempo.

Vandaar voor 2020 (en alle jaren daarna) maar 1 advies: luister naar het fluisteren van uw lijf, zodat het niet hoeft te schreeuwen.