Mentaal vitaal

25 juni 2019

Thema: mentaal

Geschreven door ademcoach Janine van Dam

Alles wat u aandacht geeft dat groeit

Heeft u zich wel eens afgevraagd hoeveel gedachtes u per dag heeft? Uit studies blijkt dat ieder mens dagelijks zo’n 40.000 tot 60.000 gedachtes heeft. Veertig tot zestigduizend! Dat is enorm veel! En volgens onderzoekers blijkt dat maar liefst 95% van die gedachtes repeterend zijn. Een herhaling van gisteren, vorige week, vorig jaar … Die getallen zijn op zich misschien nog niet eens zo veelzeggend, maar wat interessant is, is dat uit onderzoek onder een grote groep studenten is gebleken dat 75% van die gedachtes negatief bleken te zijn.

Energieverspilling

We herhalen negatieve gedachtes zo vaak dat we ze normaal zijn gaan vinden. Zelfs wanneer u veilig in bed ligt, maalt die gedachtestroom maar door en houdt u uit uw slaap. Zorgen voor de dag van morgen. Gepieker over wat er vandaag ‘mis’ ging. Het lijkt wel een verslaving aan afleiding. Want als ons hoofd druk bezet is, hoeven we niet aanwezig te zijn bij ons lijf en de signalen die het afgeeft. Vooral wanneer die signalen fysieke, mentale of emotionele pijn, zoals angst, verdriet, eenzaamheid, depressie aangeven, negeren of onderdrukken we die. En dat kost energie. Veel energie.

De wortel van alle problemen

Veel gedachtes komen voort uit dezelfde bron: het gevoel dat we niet goed genoeg zijn. Het denken wordt daarom ook wel de wortel van alle problemen genoemd [Osho]. En dat nare gevoel proberen we op allerlei manieren toe te dekken of te compenseren door bijvoorbeeld tv te kijken, social media, eten, roken, drinken, sporten, perfectionisme, pleasen, of zelfs verdovende middelen. Alles om maar niet te hoeven voelen. We vluchten als het ware naar ons hoofd.

Gedachtes zijn vaak ook subjectief. Wat voor de een stress oplevert, is voor een ander juist een positieve ervaring. Denk maar aan het geven van een presentatie en hoe u uzelf hierover vooraf al druk kunt maken. Ook kunnen gedachts een selffulfilling prophecy zijn. Als uw gedachtes een situatie als werkelijk beschouwen, wordt dit ook werkelijkheid. Met andere woorden: als u denkt dat u iets niet kunt, krijgt u waarschijnlijk gelijk. En als u denkt dat u iets wel kunt ook.

1 + 1 is niet altijd 2

Maar hoofd en lijf zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze zijn samen één en beïnvloeden elkaar over en weer. Een druk hoofd heeft zijn weerslag op uw lijf. En omgekeerd. Uw hoofd is druk, uw lijf houdt spanning vast, uw ademhaling en hartslag gaan omhoog, u voelt je opgejaagd en gestrest, want er wordt continu (onnodig) adrenaline afgegeven. U bent in een doorlopende alerte staat. Hoe komt u uit deze vicieuze cirkel waar u in gevangen lijkt te zitten?

Test eenvoudig uw ademhaling

Een eenvoudige manier om bij uzelf te testen hoe het met u gaat is door uw ademhaling te tellen wanneer u in rust bent. Zet een timer op 1 minuut en tel hoe vaak u ademt (1 ademhaling is 1 in- en 1 uitademing). In rust is een ademhaling van 6 tot 8 keer per minuut voldoende. Tussen de 8 en de 12 is ook nog prima. Maar veel mensen ademen meer, soms wel meer dan 20 keer per minuut! Dat is vergelijkbaar met tegen de wind in fietsen met 20 km per uur terwijl u gewoon ‘ontspannen’ op de bank zit.

Simpele ademoefening

Een simpele manier om tot rust te komen is de volgende ademoefening:

  1. Adem in door uw neus
  2. Adem uit door uw neus
  3. Pauze
  4. Herhaal

Doe deze oefening 5 tot 10 minuten en ervaar dat het rustiger wordt in uw hoofd. U kunt hem waar en wanneer dan ook toepassen.

U kunt ook deze oefening doen:

  1. Adem 4 tellen in door uw neus
  2. Adem 6 tellen uit door uw neus
  3. Herhaal

Een kalmer hoofd

Op deze manier heeft u 6 ademhalingen in 1 minuut. U weet dat u het goed doet wanneer u hartslag zakt. De meeste mobiele telefoons hebben wel een appje waarop u dit kunt meten, maar een hartslagmeter kan natuurlijk ook.

In het begin is het misschien even oefenen, maar als u het eenmaal door heeft, gaat het steeds meer vanzelf. Als u de oefeningen regelmatig doet, zult u ervaren dat het kalmer wordt in uw hoofd en dat er ruimte ontstaat voor nieuwe gedachtes en ideeën. De verandering zit hem in het doen.

Overtuigd?

Wilt u meer weten over hoe u uw ademhaling kunt inzetten om uw fysieke en mentale gezondheid te verbeteren? Tips en eenvoudige oefeningen krijgen om uw fysieke en mentale gezondheid te verbeteren? Of merkt u door het doen van de oefeningen bijvoorbeeld dat uw ademhaling niet open en vrij is? Kijk dan eens op www.jezelf-inzicht.nl voor persoonlijke begeleiding of doe mee met de tweewekelijkse ademsessies op vrijdagochtend bij Van der Valk Vitaal.