Het gaat niet om hoe lang je slaapt, maar hoe diep

4 april 2022

Veel mensen proberen de 8 uur slaap aan te houden, maar dat blijkt vaak nog knap lastig te zijn. Slaaponderzoeker Merijn van de Laar benadrukt dat het niet gaat om hoe lang we slapen, maar hoe diep we slapen. ’s Nachts 4,5 tot 5 uur goede diep slapen is genoeg voor ons lichaam om goed uit te rusten.

Het komt vaak voor dat we een slechte nachtrust hebben en elk uur op de klok zichtbaar wegtikt. Slecht slapen kan allerlei oorzaken hebben, waarvan stress de belangrijkste is. We zijn niet goed in staat om in diepe slaap te vallen wanneer we gestrest zijn, omdat stress een verhoogde alertheid van het lichaam is.

Het is belangrijk om stress te verminderen om de slaapkwaliteit om hoog te krikken. Ook voldoende beweging overdag draagt bij aan een goede nachtrust. Slaap gaat in fases, waarbij je diepe slaap afwisselt met lichte slaap. De eerste 4,5 tot 5 uur hebben we het meeste diepe slaap. Dus staar je niet blind op de volledige 8 uur slaap, maar zorg dat je ontspannen naar bed gaat. Soms is korter in bed liggen juist de oplossing. Het gaat om de kwaliteit van je slaap en niet om de kwantiteit.

Bron: AD Brendan Hadden 21 feb. 2021 (Laatste update: 17-02-22) https://www.ad.nl/gezond/is-acht-uur-slaap-onhaalbaar-geen-nood-vijf-uur-is-vaak-al-genoeg~a341fcf6/