Hein Vergeer: Wij zijn zelf verantwoordelijk voor onze vitaliteit

14 november 2020

Diabetes is een onderwerp dat zeker in deze tijden actueel is, maar dat eigenlijk altijd onze aandacht zou moeten hebben. We weten inmiddels allemaal wel dat er twee typen diabetes zijn: diabetes type I en diabetes type II. Bij mensen die te maken krijgen met diabetes type I, is dit vaak een erfelijk verhaal. Voor diabetes type II zijn wij vaak grotendeels zelf verantwoordelijk.

Wij zijn verantwoordelijk voor ons eigen lichaam en dan vooral wat we erin stoppen, want daar gaat het meestal fout. Velen van ons denken dat ze gezond eten, echter blijkt dit niet zo te zijn. In 2007 was ik coach in het tv programma ‘Afvallers XXL’, een programma van SBS6. In het programma kregen mensen die veel te zwaar waren een kans om onder begeleiding af te vallen en nog belangrijker was dat zij een gezondere levensstijl kregen aangeleerd. Tijdens het programma kwam ik bij mensen thuis om een kijkje in hun koelkast- en voorraadkast te mogen nemen. Hier trof ik niets gezonds aan. Op mijn vraag of zij weleens groenten aten, kreeg ik als antwoord dat er bij de hamburger sla zat en op de pizza groenten. Ook gold dit voor het eten van de Chinees. Ook mede dankzij de ‘30% minder suiker’ verwijzingen op de verpakkingen van hun eten, dachten zij gezond te eten. Je kunt je daarbij afvragen: wat zat er dan daarvoor in? Maar dat doen de meeste mensen niet. Ze laten zich meeslepen door de maar al te ‘slimme’ reclamemakers. Overigens hadden van de 140 deelnemers er 14 diabetes type II en ook gebruikten zij insuline. Na 6 maanden van begeleiding gebruikte niemand meer medicijnen!

Dit programma heeft mijn ogen geopend. Want wat voor mij als sporter zo normaal was (gezond eten en voldoende bewegen), bleek voor veel mensen helemaal niet zo vanzelfsprekend. Vanaf dat moment ben ik me écht gaan bezig houden met vitaliteit in de breedste zin van het woord.

Vaak hoor ik mensen zeggen: ‘Ja, dat is makkelijk voor jou, want jij bent een sportman geweest!’. Dit is niet helemaal waar. Uiteindelijk moet je zelf goed opletten wat wel- en niet goed is. Het is belangrijk te weten dat het grootste deel van onze welvaart ziekten afkomstig zijn uit ons stofwisselingssysteem en dat heeft alles te maken met wat we eten, maar ook met hoeveel we bewegen.

Mijn advies is om je nu eens echt te verdiepen in wat je eet en hoeveel je nu eigenlijk beweegt. Mocht je dit lastig vinden, neem dan contact op met Van der Valk Vitaal. Speciaal voor jou bevinden zich hier specialisten die je op weg kunnen helpen.