Gezonde werknemers, gezonde bedrijven

31 oktober 2019

Steeds meer organisaties onderkennen het grote belang van fysieke, emotionele én mentale vitaliteit. Vitale werknemers zijn immers productiever, zij nemen vaker de regie in hun eigen ontwikkeling en dragen onmiskenbaar bij aan een lager ziekteverzuim.

Eén van de belangrijkste pijlers voor het verkrijgen van meer vitaliteit is een gezond voedingspatroon. Hippocrates, de vader van de Westerse Geneeskunde zei 2400 jaar geleden al: “Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”. Maar hoe ziet zo’n voedingspatroon er in de huidige tijd nou uit en hoe brengt u het elke dag eenvoudig in de praktijk? Door u en uw medewerkers zelf te laten ervaren hoe zij eenvoudig en met kleine stappen een hele andere leefstijl kunnen aannemen!

Ter illustratie een mooi voorbeeld tijdens één van onze vitale leefstijlworkshops:

Tijdens de workshop over de relatie tussen voeding en energie vertelde een van de deelnemers dat hij veel stress had, hierdoor slecht sliep en het gevolg daarvan was dat hij ’s avonds geen zin meer had om te sporten. Verder had deze man een gezond gewicht en geen direct fysieke klachten. Wel zat hij, zo vertelde hij zelf, tegen een burn-out aan.

In de workshop komt bijna altijd het thema “suiker” ter sprake. De betreffende deelnemer vertelde dat hij “suiker van de dokter mocht”, hij werd er immers niet dik van! Na berekening kwam hij erachter dat hij wel 20 suikerklontjes per dag gebruikte (mede door de aanwezige suiker in de koffie) De effecten van het gebruik van te veel suiker zijn niet alleen dat je er dik van wordt maar ook dat je bloedsuikerspiegel behoorlijk van slag raakt. Wat ook weer gevolgen heeft voor je hormoonhuishouding en dus ook het ervaren stressniveau.

De bewuste deelnemer werd zich bewust van zijn eigen voedingspatroon en ging er direct mee aan de slag! Geen suiker meer in de koffie en alle suikerhoudende tussendoortjes werden geschrapt.

Tijdens de volgende vitale workshop vertelde hij direct over zijn bijzonder positieve ervaring. Hij voelde zich weer fit, sliep veel beter en had hierdoor aanzienlijk meer energie. Ook gaf hij overtuigend aan de drukte op zijn werk veel beter aan te kunnen. Deze workshopdeelnemer kwam dus door een kleine aanpassing in zijn voedingspatroon weer beter in zijn kracht te staan en kon een burnout afwenden.

Door tijdens de vitale leefstijlworkshop kennis te delen, krijgen de deelnemers een helder inzicht in hun voedingsgedrag en worden ze zich hier bewust van. De regie nemen over eigen gezondheid is daarna verbluffend eenvoudig. Een win-win situatie voor de werkgever én de werknemer.

Krista Boots, Bewust Gezond / www.kristaboots.nl
Brenda Bas, Green Yourself / www.greenyourself.nl