Gevolgen van onvoldoende beweging

24 mei 2019

Hoe belangrijk is bewegen? We zijn allemaal wel op de hoogte dat bewegen een must is voor het lichaam. Toch vinden de meesten het best lastig om voldoende in beweging te blijven. Wat niet zo best is, zijn de gevolgen. Die liegen hier niet om. Daarom hebben wij een aantal gevolgen opgesomd, zodat jij in beweging zal blijven.

1. Hart- en vaatziekten

Bewegen voorkomt een te hoge bloeddruk. Sporten zorgt ervoor dat de bloeddruk op normaal niveau blijft. Onderzoekers hebben een verband gevonden tussen te weinig bewegen en een hoge bloeddruk. Ook het cholesterolgehalte stijgt bij onvoldoende beweging. Dit allemaal verhoogt het risico op een herseninfarct of een hartinfarct.

2. Obesitas

Bij weinig bewegen en niet gezond en gevarieerd eten is de kans op obesitas groter. Obesitas komt steeds meer voor. Het hebben van obesitas kan leiden tot andere ziektes, zoals hart- en vaatziekten en suikerziekte. Vaak leven mensen met obesitas korter.

3. Stress

Zo nu en dan hebben we allemaal weleens last van stress. Als je niet sport of beweegt, zal je gevoeliger zijn voor stress. Stress kan leiden tot vermoeidheid, slechte weerstand en hoofdpijn. Sporten is dan ook het meest effectieve dat je kan doen om stress te verminderen.

4. Dementie

Er is onderzoek gedaan naar het verband tussen dementie en invloed van bewegen. Hieruit is gebleken dat bij meer beweging, het dementieproces vertraagt. Dementerenden die sporten, krijgen een positief effect op hun slaappatroon, eetlust, communicatie en stemming. Het niet of weinig bewegen zal het dementieproces juist versnellen.

Tips om aan voldoende beweging te komen

  • Ga een stukje wandelen in je lunchpauze
  • Neem vaker de trap i.p.v. de lift
  • Vind een actieve hobby
  • Loop tijdens je telefoongesprek