Duurzame inzetbaarheid, waar te beginnen?

4 september 2019

Geschreven door Yogayounity

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Iemand is duurzaam inzetbaar als hij nu en in de toekomst in staat en gemotiveerd is om zijn werk goed te doen. Dat houdt in dat iemand gezond genoeg is en blijft om te werken, steeds over de juiste kennis en vaardigheden beschikt, maar ook dat ze gemotiveerd is om haar werk goed te (blijven) doen en dus niet regelmatig uitvalt, of na relatief korte tijd al ontslag neemt.

En waarom duurzame inzetbaarheid zo belangrijk is voor organisaties?

Een organisatie die hoog scoort op duurzame inzetbaarheid, heeft lagere verzuimkosten, beter presterend personeel en hoeft minder vaak te investeren in het aantrekken en inwerken van nieuw personeel. Als mensen bovendien tot op latere leeftijd fit en tevreden door kunnen werken, blijft veel waardevolle kennis en ervaring behouden voor de organisatie. En in een wereld waarin de ontwikkelingen zo snel gaan als heden ten dage, zijn bijscholingsmogelijkheden voor werknemers van groot belang.

Uit een onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd door HR Praktijk bleek dat er onder de Nederlandse werkgevers nog wel het een en ander te verbeteren is, als het gaat om duurzame inzetbaarheid. Werkgevers hebben zelf vaak het gevoel goed bezig te zijn, maar 45% van de deelnemers aan het onderzoek heeft nog geen inzetbaarheidsbeleid ontwikkelt en nog eens 32% geeft aan dat er wel maatregelen worden genomen, maar dat er geen sprake is van een samenhangend beleid. Daar waar interventies worden ingezet, bereiken deze bij de helft van de organisaties slechts een klein deel van de medewerkers.

Een eenvoudige en effectieve tool om in te zetten? Bedrijfsyoga!

En waarom bedrijfsyoga? We schreven al eerder hoe bedrijfsyoga kan zorgen dat men mentaal vitaal blijft, hoe het een voor iedereen geschikte van vorm van lichaamsbeweging biedt, en hoe yoga werkt als preventietool. Het is echt een holistische aanpak, die effect kan hebben op ieder levensgebied. Het geeft mensen de tools om - ook buiten de yogalessen of bedrijfsyoga sessies om - anders met dingen om te gaan (van stress, en voeding, tot relaties en zingeving).

En als dit wekelijks wordt aangeboden in een organisatie, dan kan men blijven groeien en verdiepen. Het is geen eenmalige cursus, die even inspireert, maar waarna men vaak na een jaar niet meer exact kan vertellen waar die over ging. Het is een levenswijze. Geen geitenwollen sokken levenswijze, geen hippie lifestyle. Tenzij je daarvan houdt. Maar een praktische levenswijze die je gezondheid en welzijn positief beïnvloedt, en daarmee ook de wereld om je heen positief beïnvloedt.

Wilt u meer weten over onze aanpak? Kijk dan op http://www.yogayounity.comen maak gelijk een afspraak voor een proefsessie.

N.B. De overheid stelt een subsidie beschikbaar voor werkgevers die actie nemen om de duurzame inzetbaarheid te vergroten; klik hier voor meer informatie.