Duurzame inzetbaarheid en een gezonde leefstijl

4 september 2019

Geschreven door: Simpl.Food

Er zijn momenteel veel bedrijven en organisaties die zich bezig houden met duurzame inzetbaarheid. Dit komt mede door campagnes van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid die veilig en gezond werken onder de aandacht brengen. Door een gezonde leefstijl hebben werknemers meer energie en houden ze hun werk langer vol. Onder een gezonde leefstijl valt onder andere voldoende beweging, gezonde voeding, stoppen met roken en letten op zware werkzaamheden. Lees hieronder een aantal tips voor een gezonde leefstijl op het werk:

 • Neem uw eigen eten mee naar het werk
  Voorkom dat u zonder eten naar het werk gaat en daardoor sneller iets uit de kantine haalt of in de buurt een minder gezonde lunch koopt.
 • Gezond snacken
  Staat er bij jullie een snoeppot op werk of komen snel tijdens de feestdagen de pepernoten of paaseieren op tafel? Tuurlijk moet zo nu een dan wat lekkers kunnen, maar zorg dat het niet de hele tijd in het zicht staat tijdens het werk. Kies liever voor een gezonde snack of maak uw collega’s een keertje blij met een gezond hapje!
 • Beweging tijdens het werk
  Heeft u een zittend beroep? Dan is beweging tijdens de pauze een goed idee. Maak bijvoorbeeld een wandeling met collega’s. Ook kunt u gebruik maken van de trap in plaats van de lift voor extra beweging.
  Leuke tip: wedstrijdje stappen zetten met collega’s! Download een stappenteller app of misschien hebben jullie wel een elektronisch horloge die dit kan bijhouden.
 • Vervoer naar het werk toe
  Woont u in de buurt van uw werk? Dan kunt u meer bewegen door te fietsen of te lopen naar het werk toe. Woont u verder weg? Dan is het wat lastiger. Wanneer u met het openbaar vervoer gaat, kunt u eens proberen een halte eerder uit te stappen en het laatste stukje lopen. Op de stations kunt u de trap pakken in plaats van de roltrap!

Duurzaamheid en voeding

De productie en consumptie van voedingsmiddelen vraagt momenteel veel van de wereld. Het draagt voor 20-35% bij aan de milieubelasting en de uitstoot van broeikasgassen. Wat kunt u doen om een verschil te maken? Een duurzaam voedingspatroon is een voedingspatroon met een lage milieubelasting. Lees hieronder een aantal tips:

 • Om duurzamer te eten is het in eerste instantie van belang om gezond te eten. Gezonde voedingsmiddelen zijn over het algemeen duurzamer dan ongezond voedsel.
 • Het is belangrijk niet te veel te eten, in ieder geval niet meer dan u nodig heeft.
 • Verspil geen voedsel. Koop daarom op maat in en controleer voor het boodschappen doen altijd even de koel- en voorraadkast.
 • Eet minder dierlijke en meer plantaardige producten. Dierlijke producten, zoals zuivel en vlees, geven namelijk de meeste milieubelasting.
 • Kies bij voorkeur producten met keurmerken op het gebied van herkomst, milieu, dierenwelzijn en eerlijke handel.
 • Drink vooral kraanwater en zo min mogelijk suikerhoudende dranken en alcohol. Alcoholische en suikerhoudende dranken zoals frisdrank en vruchtensappen hebben namelijk een hoge milieubelasting.