Brunch inspiratie voor de Paasdagen!

10 april 2020

Geschreven door: Brenda Bas en Kista Boots - Greenyourself en Krista Boots

Met de paasdagen in het verschiet geven wij jullie graag wat inspiratie mee. Hieronder vindt u een heerlijk recept voor een vegan 'eier' salade en zelfgemaakte zadencrackers.

Fijne Pasen!

Vegan ‘eier’salade

Voor 6 porties

Dit recept proefde ik voor het eerst tijdens een demonstratie van een vegan chef op een beurs in Duitsland en het was té lekker om niet op te nemen in dit boek. Je hoeft beslist niet overtuigd vegan te zijn om dit recept eens uit te proberen. Misschien wil je cholesterol in ei vermijden of misschien wil je de hoge kaliumwaarde van kikkererwten benutten voor een gezonde bloeddruk.

Ingrediënten

75 g volkorenpasta, bij voorkeur penne rigate
180 g gekookte kikkererwten, uit pot of blik
1 mespuntje kurkumapoeder
1-2 theel. Kerriepoeder
110 g mayonaise
1 sjalot of lente-ui, fijngesneden
½ bosje bieslook, fijngesneden

Bereiding
Kook de pasta gaar in water met wat zout en spoel af met koud water. Doe de pasta in de blenderkan en schenk er zoveel water bij tot de pasta net onderstaat. Stel de blender handmatig in op stand 1 of 2 en laat even draaien tot de pasta in kleine stukjes is gesneden, vergelijk met fijngeprakt eiwit. Schenk de inhoud van de blenderkan in een vergiet en laat uitlekken. Doe de kikkererwten met de kurkuma en kerrie in de blenderkan en blend tot een gladde massa in 30 seconde op middelhoog vermogen. Schep het kikkererwtenmengsel in een schaal en roer er de mayonaise doorheen. Schep de pasta, sjalot en bieslook erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Zadencrackers

Ingrediënten (voor ca. 8 stuks of 32 kleine)

50 gram amandelmeel
50 gram havermout
2 eieren
50 gram pompoenpitten
40 gram zonnebloempitten
40 gram sesamzaad
1 el kokosolie ( gesmolten)
1 el gemalen komijnzaad
½ el gemalen korianderzaad
Flinke snuf Keltisch zeezout

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Meng het amandelmeel, de havermout, de helft van de pompoenpitten en de helft van de zonnebloempitten in een keukenmachine samen met de eieren en de kokosolie.

3. Meng vervolgens de rest van de pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad, komijnzaad en korianderzaad door het mengsel. Maak hier een samenhangende bal van.

4. Leg op een bakplaat een stuk bakpapier en druk de bal een beetje plat en leg hierover nog een stuk bakpapier. Rol met behulp van een deegroller dit plat. Snijd de cracker in zodat hij straks makkelijk te breken is.

5. Stop het in de oven en draai na 15 minuten de plaat om en verwarm dan nog vijf minuten.

6. De crackers zijn in een gesloten trommel ongeveer vijf dagen houdbaar.