Behandeling van long covid bij Vermoeidheidkliniek slaat aan

14 maart 2022

PERSBERICHT Vermoeidheidkliniek

Lelystad, 14 maart 2022

Behandeling van long covid bij Vermoeidheidkliniek slaat aan

We weten nog lang niet alles van long covid, behalve dat dit in veel gevallen leidt tot lang aanhoudende klachten na een coronabesmetting. Er is nog veel onzekerheid over de behandeling. Daardoor worden er ook fouten gemaakt, zoals het te fanatiek trainen van de groep patiënten met ernstige klachten door fysiotherapeuten. Vermoeidheidkliniek kent het ziektebeeld goed en heeft veel ervaring met het multidisciplinair begeleiden van patiënten. In de praktijk blijkt onze aanpak dan ook goed aan te sluiten bij de ernstige klachten van long covid. Patienten vertellen er over.

Maar eerst internist dr. Joris Vernooij van Vermoeidheidkliniek “Het is nog niet te voorspellen wie van de met corona besmette mensen long covid gaat krijgen. Drie maanden na een doorgemaakte covid-19 lijkt minimaal zo’n tien procent van de mensen nog steeds klachten en beperkingen te houden. Die kunnen voor een deel daarvan zelfs chronisch en ernstig beperkend worden”. Dat is niet alleen zo voor de mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen of zelfs naar de IC moesten, maar ook voor de mensen die thuis ziek waren.

De belangrijkste klachten en de diagnose

De belangrijkste klachten zijn vermoeidheid, concentratie, geheugenproblemen en kortademigheid. Maar er zijn ook veel andere klachten. Vermoeidheidkliniek en long covid patiënt Gert Jan: “Vooral het totale gebrek aan energie, de vermoeidheid, de ‘brainfog’ leiden tot veel beperkingen”.

Internist Joris Vernooij vertelt dat er nog geen formele diagnose is, “Artsen doen het voorlopig met een definitie”. Het is ook nog de vraag of de klachten wel een relatie met covid-19 hebben of het gevolg zijn van een reactie van het lichaam op de doorgemaakte ziekte. In de praktijk zijn er ook een aantal patiënten die binnen de criteria voor ME/cvs vallen”.

Behandeling

Er is nog geen bewezen effectieve behandeling. Doordat Vermoeidheidkliniek het ziektebeeld goed kent en al bijna 14 jaar ervaring heeft blijkt de aanpak goed aan te sluiten bij de groep mensen die ernstige, langdurige klachten van long covid houdt. Op drie locaties in Amersfoort, Lelystad en Tiel werken medisch specialisten en het multidisciplinaire team samen met de patienten aan het verminderen van de klachten. De Gezondheidsmeter Vermoeidheid biedt daarbij ondersteuning. Je kunt deze app combineren met de ‘Corona Ziektelastmeter’. Samen geven ze meer inzicht in de gezondheidssituatie zodat er gerichter geholpen kan worden.

Om voor behandeling bij Vermoeidheidkliniek in aanmerking te komen moeten de klachten minimaal zes maanden bestaan en elders al met onvoldoende resultaat aangepakt zijn door de fysiotherapeut of het revalidatiecentrum.

Patiënten vertellen

Gert Jan testte in oktober 2020 positief op corona. Na “een behoorlijke griep van vier, vijf dagen” bleef hij klachten houden. “Vooral het totale gebrek aan energie, de vermoeidheid, de ‘brainfog’ leidden tot veel beperkingen”. Zijn huisarts en fysiotherapeut konden de klachten niet verminderden waarna zijn huisarts wees op Vermoeidheidkliniek. Gert Jan zegt “Daar is de behandelmethode gericht op mijn klachten. Dat helpt me wél”.

Binnenkort vertelt Vermoeidheidkliniek op de website het verhaal van Renate, die al in februari 2020 covid-19 kreeg. De huisarts stelde de diagnose, want getest werd er toen nog niet echt. De internist van Vermoeidheidkliniek vertelde haar dat ze naast long covid bleek te voldoen aan de criteria voor de diagnose ME/cvs. Recent kreeg ze een WIA uitkering. Want ze is in twee jaar nooit volledig van de klachten afgekomen.