Balans in je eetpatroon

4 maart 2021

Een goed begin is het halve werk. De basis van een gezond eetpatroon is 80/20. 80% gezond eten en 20% lekker eten wat je wilt, gezond of ongezond. In dit blog vertellen wij hoe jij de perfecte balans kan vinden.

Balance Is The Key
Het doel van een gezonde lifestyle is een eetpatroon ontwikkelen die je eigenlijk je hele leven vol kan houden. Heb je zin in een muffin en een koffie? Lekker blijven doen! Zolang de overige 80% dan geen donuts, hamburgers, chips etc. zijn. Balance is the key.

Vind de balans
Om deze balans goed te behouden moet je goed naar je lichaam luisteren. Voel je je futloos? Dit moet je eigenlijk voorkomen, maar komt het toch voor? Eet gerust iets met suikers erin. Maakt bijvoorbeeld een heerlijke fruitsalade. Zolang je lichaam voedingsstoffen binnen krijgt waar hij energie van krijgt. Eet ook niet tot je vol bent. Je hersenen hebben namelijk langer de tijd nodig om een signaal te geven. Je kunt daarom beter over de dag verspreid meerdere kleine gezonde maaltijden nuttigen. Je houdt door deze kleine maaltijden je energielevel op peil en voorkom je dat je te veel gaat eten op momenten dat je erge trek hebt of dat je gaat snacken.

Gun jezelf wat lekkers
Ga jezelf niet verbieden om bepaalde producten te eten. Je mag best een keer wat chips eten en op die verjaardag hoef je ook niet dat stukje taart te weigeren. Maar zorg dat je de meerderheid van je weken een gezond en gebalanceerd eetpatroon hebt. Weg met al die zakjes, pakjes en potjes en haal zelf een regenboog aan verse producten in huis om gevarieerde maaltijden te maken.

De conclusie? Duik zelf de keuken in, ga voor balans, eet alle kleuren van de regenboog, begrijp wat je eet, sla geen maaltijden over, lees de etiketten, drink veel water, wees actief en slaap goed. Balans.