Aan de top of aan uw top?

3 oktober 2019

Door: Yoga4you

Merkt u al een tijdje dat u aan uw top zit? Bijvoorbeeld dat u vroeg wakker bent, snel overprikkeld bent, negatieve gedachten hebt, gespannen en moeizaam beweegt.

Het kan zo maar zijn dat u al jaren deze spanningen hebt opgebouwd. Zakt dan uw spanning als u voor uw gevoel rust neemt?
Het antwoord is nee. Het blijkt dat uw spanningsboog – om uw lichaam volledig te laten herstellen- niet voldoende zakt als u “onder hoogspanning” staat.

Toen mij dat jaren geleden verteld werd tijdens een training gingen mijn ogen open. Ik voelde een zwaar gevoel op mijn schouders. Ik had al lang door dat ik rustiger aan moest doen. Maar hoe? En als ik dan rustiger aan deed? Dan was ik snel moe als ik me inspande én kon ik me moeilijk uiten. De volgende grafieken maakten mij duidelijk hoe het nu echt zit.

Grafiek 1

Deze grafiek laat zien dat u niet altijd ontspant en dat u soms onvolledig ontspant en soms herstelt na een volledige ontspanning.

Grafiek 2

Deze grafiek geeft de opbouw van overspanning weer. U past zichzelf aan uw norm aan wat u zelf niet in de gaten heeft. Het bereik schuift op, de hogere spanning wordt gewoon, de rustniveaus stijgen mee. U put u in deze situatie uit en uw belastbaarheid wordt kleiner.

Grafiek 3

Deze grafiek geeft een verhoogd gevoel van overspanning weer. De ervaren hoge spanning wordt gewoon, de rustmomenten blijven gelijk. In deze situatie bent u minder goed in staat relatief kleine, extra spanningsbronnen nog op te vangen. De rek is eruit. Hierdoor kunnen allerlei klachten ontstaan.

Grafiek 4

Deze grafiek geeft weer waar de yogadocent actief is.

Overspanning wordt hersteld. De ervaring van ontspanning wordt toegelaten, de ontspanningservaringen worden herhaald en worden gewoner. In deze situatie kunt u spanningen beter opvangen

Terug naar het hier en nu: Heeft u een auto?

Wat zou u doen als uw olielampje gaat branden als u op weg bent? Stoppen of doorrijden?
De meeste mensen die ik dit voorleg, stoppen de auto en gaan onderzoeken wat er is, gaan naar een benzinestation en kopen olie om de tank mee bij te vullen.

Als u dit nu doortrekt naar uw leven. Stopt u op de momenten dat uw lichaam signalen uitzendt
Herkent u de signalen wanneer uw lichaam 'STOP' zegt?

Hartelijke groet,

Els

Els is een gecertificeerd Kinderyoga, Samsara Yoga en adem en ontspanning docent bij YOGA4YOU.nl. Ze ontving haar eerste certificaat van Danielle Bergsma Directeur van de Samsara Yoga docenten opleiding. Ze is lid van de Vereniging van Yogadocenten Nederland.

www.yoga4you.nl en yoga4business.nl